Wolmerino schapen
Wolmerino schapen

Unieke schaapskudde op landgoed Croy

De wolmerino schapen kennen een lange historie op landgoed Croy. Rond 1800 haalde kasteelheer Johan Carel Gideon Van de Brugghen de wolmerino naar het landgoed om via een fokkerijprogramma de wolkwaliteit van de Brabantse schapen te verbeteren. Door de opmars van synthetische stoffen verdween eind 19e eeuw veel textielindustrie uit de regio en daarmee verdween ook de wolmerino van landgoed Croy. Sinds 2005 is de wolmerino door Mathee Kamp weer teruggebracht naar het landgoed. Op dit moment graast er een unieke kudde van zo’n 20 merino-ooien met hun lammeren rond het kasteel. En natuurlijk enkele prachtige rammen met van die stoere, gedraaide horens.

Bijzondere wolkwaliteit

Dit van oorsprong Spaanse schapenras werd geroemd om zijn hoogwaardige wolkwaliteit. Merinowol is de enige wol die niet kriebelt op de blote huid. Al in de Romeinse tijd beschikten de Spanjaarden over schapen met een wolkwaliteit die nergens ter wereld werd geëvenaard. Jarenlang waakten Spaanse koningen streng over het monopolie dat zij met de Wolmerino hadden. Zo streng zelfs, dat de doodstraf stond op het illegaal exporteren van deze dieren. Uiteindelijk vond dit schapenras vanuit Spanje via Frankrijk haar weg naar Landgoed Croy.

Spaanse schaapskooi

Achter Kasteel Croy in Aarle-Rixtel bevindt zich een zeer bijzondere Spaanse schaapskooi. Deze kooi dateert van 1810 en is in die tijd ter ere van de wolmerino’s gebouwd. De muren zijn opgetrokken van wilgentakken en met leem bezet. Op dit moment  is de schaapskooi niet toegankelijk. Wel is de kooi vanaf de brug bij de voordeur van het kasteel goed te zien.

 

Wil je meer weten over de merino-schapen van Landgoed Croy? Neem dan gerust contact op met Mathee Kamp (06-28468653, mathee.kamp@voergroepzuid.nl).