Het kasteel en zijn ontstaan.

Het Kasteel en zijn ontstaan:

Tot op de dag van vandaag is nog steeds niet bekend wanneer kasteel Croy is gebouwd. Wel hoe het aan zijn naam is gekomen. Het is in ieder geval zeker dat in het jaar 1472 ene Rutger van Erp op Strijp een slotje met hoeve bezit, groot ongeveer 20 bunder. Waarschijnlijk bestond het toenmalig slotje uit de huidige Noord-Zuid gerichte vleugel, met de ronde toren op de Noordwesthoek.

In 1477 verkoopt Rutger van Erp het slotje aan Jacob van Croy, lid van de beroemde familie Van Croy, behorende tot de Bourgondische hofadel.Jacob werd in 1436 op het kasteel van Chimay (BelgiŽ) geboren als zoon van Jean II de Croy, prins van Chimay,.
Het wapen van familie De Croy

 

Jacob was onder meer Domheer van Keulen en Bisschop van Kamenrijk ( het huidige Chambrai , Noord- Frankrijk )

Hij is echter maar 17 jaar eigenaar geweest, want in 1494 verkocht hij het kasteel weer aan Cornelis I van Bergen.

Het is waarschijnlijk deze Cornelis geweest, die het kasteel in zijn huidige omvang heeft laten uitbreiden .Ook liet Cornelis het prachtige poortgebouw bouwen. 

 

 

Plattegrond kelderplan.

 

Hieronder ziet u de plattegrond van het kelderplan van het kasteel uit 1972. Het onderste (donkere) gedeelte is het oudste en dateert uit de tijd dat Jacob van Croij het kasteel kocht.     

 

Nadien hebben nog vele adellijke families het kasteel bewoond. De laatste adellijke familie was de familie Van der Brugghen.